keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Värien vuodenajat, värit muodin ympyrässä ja värien tyylianalyysi

TYYLI JA PUKEUTUMINEN

  1. Tyyli on ulkoinen vaikutelma, joka kumpuaa sisältä. Erilaiset mielialat, sekä sosiaaliset tilanteet ja vaatimukset vaikuttavat tyyliimme pukeutua. Olemuksella voimmekin siis ilmaista esimerkiksi mielipiteitä, asenteita ja mielenkiinnon kohteita ilman.  
Trendit ja muoti muuttuvat jatkuvasti. Tyyliltään trendikäs tai muodikas ihminen pysyy jatkuvasti ajanhermolla siitä, mikä on tällä hetkellä tai tulevaisuudessa “in”. Hänen tyyliinsä siis kuuluu muodikkuus, mutta muodikkuus ei ole ainoa tapa olla tyylikäs.

2.  Muodin ympyrä on alunperin suunniteltu teatterikampaajien käyttöön, jotta he voisivat suunnitella näytelmän hahmoille sopivat hiukset. Nykypäivänä ympyrää voidaan käyttää myös liiketyössä halutessa määrittää millaiset hiustyylit asiakkaille sopii. Muodin ympyrä on jaettu huomionhakuisiin ja huomiota karttaviin, sekä  muotitietoisiin ja muodista riippumattomiin. Nämä ominaisuudet jakavat muodin ympyrän neljään tyyli-tyyppiin: Omaperäinen, muodikas, persoonallinen ja koservatiivinen.
ympyrä 1.jpg
Muodikas tyyli: Liukuvärjäys, tumma tyvi vaaleat latvat. Naisellinen tyyli.

Persoonallinen: Molemmat on selvästi tehty mukailemaan persoonaa, eikä välttämättä miellyttämään muotia.

Omaperäinen: Erikoiset väri- tai leikkauskokonaisuudet, jotka haluavat kiinnittää huomiota.

Konservatiivinen: Pelkistetty väri- leikkauskokonaisuus molemmissa.

Värien vuodenajat:



KEVÄT: Kevään väritys on värikylläinen, heleä, valoisa ja lämmin. Hiuksesi voivat olla vaaleat, punertavat, ruskeat, jopa hyvin tummat, mutta niissä on lämpöinen pohjasävy. Ihon sävy on lämmin, posliininen, kuulakas ja kultainen. Silmien värejä löytyy vihreän, sinisen ja ruskean sävyissä.
Keväälle sopii kaikista sävyistä lämmin ja kirkas. Valkoisista sopii lämmin kerma ja voi. Musta on yleensä liian voimakas ja synkkä väri herkän sävyiselle keväälle. Metalliväreistä parhaimmat kulta ja punakulta.
KESÄ: Kesä on väritykseltään matalakylläinen, pehmeä ja viileä. Hiusten väri vaaleasta ruskeaan, jopa tummanruskeaan. Hiuksissa on tuhkansävy, niissä ei ole lämmintä sävyä. Ihon sävy on viileä, sinipohjainen, vaalea jopa hieman vaaleanpunertava. Silmien sävyjä on sinisen, siniharmaan, sinivihreän, vihreän, harmaan ja ruskean sävyissä.
Kesälle sopivia värejä ovat pehmeät, puuteriset sekä utuiset värit. Sävyt ovat viileitä ja murrettuja. Valkoisista sopii pehmeä ja viileä valkoinen. Musta on  kesälle liian synkkä väri. Metalliväreistä parhaita hopea, valkokulta ja platina.
SYKSY: Syksy on väritykseltään lämmin, murrettu ja värikylläinen, mutta tummuusaste aika matala. Hiusten väri voi olla vaaleasta tummanruskeaan, jopa hyvin tummanruskea sekä lämmin kullanpunainen. Hiuksissa on lämmin ja kultainen punertava sävy. Ihon sävy on lämminpohjainen persikkainen, beigensävyinen, pehmeä säämiskä tai norsunluu. Silmien sävy lämmin ruskea, sininen, siniharmaa, harmaanvihreä ja vihreä.
Syksylle sopivia värejä ovat lämpöiset, täyteläiset, kylläiset ja murretut värit. Valkoisista sopii pehmeä kerma ja vanilja. Musta ei sovi kullansävyiselle syksylle. Metalliväreistä parhaimmat kulta, kupari ja pronssi.
TALVI: Talvi on väritykseltään kylmä, kirkas, puhdas ja matalakylläinen. Hiusten sävy on platinanvaaleasta mustaan, musta jopa syvä sinisenmusta. Jos hiuksissa on harmaata, harmaa on yleensä kirkas, hopean sävyinen. Hiukset yleensä tummat ja niissä ei ole lämpöistä, kullan sävyä. Ihon sävyjä on kirkas, sinipohjainen, vaaleanpunertava, hyvin vaalea posliininen, oliivinsävyinen sekä sinertävän musta. Silmien sävy ruskea, tummanruskeasta mustanruskeaan, vihreät, siniset ja kirkkaat hiilen harmaat.
Talvelle sopii puhtaat, tummat, kylmät ja kirkkaat värit. Valkoisista sopii puhdas valkoinen, musta sopii upeasti, samoin hiilenharmaa, tumma laivastonsininen ja mustanruskea. Metalliväreistä parhaimmat hopea, valkokulta ja platina.
5.
a)Miksi työn suunnittelun kohdalla ei ole järkevää nopeuttaa työtahtia? Muutaman suunnitteluun käytetyn lisäminuutin aikana asiakkaalle luodaan tärkeä, henkilökohtainen kokemus siitä, että hänen mielipiteensä ovat tärkeitä työn onnistumisen kannalta. Palvelusta tulee yksilöllistä ja korkealaatuista.
b) Kysymyksiä työnsuunnitteluun: Miksi hän pitää jostain hiustyylistä ja taas ei jostain toisesta, mikä hänelle on tärkeintä hiuksissaan, miten viimeksi leikattu malli palveli häntä ja miten hän haluaa siihen nyt muutosta?
c) Havaintoja työnsuunnittelun aikana: Miten hän kantaa itseään, millainen tyyli hänellä on ja  millaiset hiustyylit hänelle muoto- ja väriopillisesti sopivat?
d) Tyylisuosituksen tavoitteena on löytää asiakkaalle muoto- ja väriopillisesti, sekä tyylillisesti sopivin kokonaisuus yhdessä asiakkaan kanssa jokaisen palvelutyön yhteydessä.
6.
a)Värien tyylisuosituksilla voidaan saada aikaan hyvinvoiva ja luonnollinen vaikutelma, manipuloida tummuusasteilla vartalon osien mittasuhteita, tai korostaa värien mielikuvilla jotakin asiakkaan puolta.
b)Silmien, ihon ja hiustenvärin avulla, kuten tehtävässä 4. Opastetaan.
c)Tummat värit viestivät painavuudesta, varjosta, alapuolella olosta, uppoamisesta, litteydestä ja pienuudesta. Tumma vie kauemmas. Tumma korostaa vaaleutta, jos sitä jossakin sen lähettyvillä on.
c) Vaaleat värit ovat kevyitä, nousevia, valoisia. Vaalea tulee lähemmäs ja korostaa kaikkea missä se on. Tämän takia esim. vartalonosia, joita ei haluta korostaa, ei kannata pukea vaaleisiin väreihin.

1 kommentti:

  1. Olit sisäistänyt hyvin nuo värit ja löytänyt esimerkit kuvina. Kun osaa soveltaa näitä vuodenaikavärejä työssään, niin saa uutta näkökulmaa värivalinnoissa ja se on entistä hauskempaa.

    VastaaPoista