sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Kampaustehtävä

Vaihto-opiskelijamme Larissa opetti minulle kampauspäivää edeltävänä päivänä uuden ruusu-kampaustekniikan, jonka halusin toteuttaa arviointipäivänä. Alla on suunnitelma kampauksesta, sekä harjoituskampaus.




 
Kuva asiakkaan hiuksista pohjatyön jälkeen. Käytin tyveen kreppirautaa ja latvaan tein suoristusraudalla kiharaa, jonka harjasin auki. 



Osituksesta kuvaa. Keskelle pieni nuttura timanttiosion keskelle, jonka ympärille kahdeksan lonkon ositus. Sitten hengettömien pinnien avulla aletaan kiertää osioita pikkunutturan ympärille.


 Olin tyytyväinen ruusun ulkonäköön ja kampauksen kuohkeuteen. Parannettavaa olisi pinnien käytössä ja asettelussa. Huono tietämys ja kokemus pinnien asettelun suhteen loi tämänkin kampauksen huonot puolet; alaosan kolot ja näkyvät pinnin ruusussa.







maanantai 22. toukokuuta 2017

Ykkösvuoden arviointi



Tämän vuoden aikana olen oppinut paljon. Olen ylittänyt itseni monesti ja tulen sen tekemään myös jatkossa. Vaikka useasti on tuntunut edessä oleva työ ylitsepääsemättömältä, näin taaksepäin katoessa voi nähdä jo koko kuvan. Kampaajaa ei tehdä yhdessä yössä, eikä edes kadessa, sillä vaikeudet muokkaavat meistä parhaan mahdollisen ammattilaisen. Rohkeutta ja sinnikkyyttä se vaatii, sekä suuremmoista ahkeruutta. Nykyään minulla on aivan uudenlainen kunnioitus kampaajia kohtaan. Heidän arkensa on oikeasti aika rankkaa: rahaa ei todellakaan aina tule, vaikka sitä taitojensa puolesta ansaitsisikin saada, pitkän päivät jokaista asiakasta huomioiden, sekä kilpailu asiakkaista, ei ole mitään klo 9-17 työpäiviä, vaan ne ovat raskasta yrittäjyyttä.
Kehitykseni myös teknisesti leikkaajana, värjääjänä ja nyt myös permanentin tekijänä, on ollut hyvää. Tottakai sitä on itselleen ankara ja ajattelee, että pitäisi olla parempi, mutta kuten ylempänä jo sanoin, kampaajaa ei tehdä yhdessä yössä. Se on asiantuntijuutta, joka kehittyy kokemuksen ja työn kautta, mitä minulla ei ole ehtinyt tulla nyt kuin vasta yksi lukuvuosi :D Ehkä viimeisenä lukuvuoden opetuksena pitäisikin opetella arvostamaan saavutuksiaan ja yksinkertaisesti olla ylpeä itsestään. Hittolainen, minähän olen kohta oppinut aivan uuden ammatin ja osaan tehdä vaikka sun mitä!
Toisena lukuvuonna toivoisinkin oppivani oikeasti luottamaan itseeni ja hankkimaan rutkasti itseluottamusta erityisesti leikkaajana.


https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e8/31/a6/e831a687e71eacc2a8848e27f4701dea.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/36/21/b8/3621b801a12e4fa10b1d5dfd7346261a.jpg

Suoristaminen ja miehen osapermanentti

Permanenttikäsittelyihin kuuluu myös kiharan hiuksen suoristaminen. Jos hiusten suoristuspermanentti tehdään tavallisella permanenttinesteellä, mitä siihen voidaan lisätä, jotta tuote pitää hiuksen suorana prosessin aikana? Esitä muutama esimerkki aineista.
- Kiharan hiuksen suoristaminen. Se voidaan tehdä joko tavallisella permanenttinesteellä tai voimakkaalla emäksellä. Permanenttiainetta voidaan käyttää joko sellaisenaan, tai siihen voidaan sekoittaa jotai raskasta suurimolekyylistä ainetta, joka pitää hiukset suorina prosessin aikana.
Permanenttinesteiden ja kiinnitysaineiden sekaan lisättäviä raskaita molekyylejä on esim silikonit, proteiinit, sekä vehnä- tai perunajauho. Raskaat molekyylit voi joko sekoittaa permanenttinesteeseen tai kiinnitysnesteeseen tai viedä hiuksiin ennen kiinnitystä heti permanenttiaineen vaikutusajan jälkeen.


Miten suoristuspermanentti tehdään permanenttiainetta käyttäen?

1.Raskaat molekyylit lisätään permanenttinesteeseen 
Ensin hiuksiin kammataan raskaita molekyylejä sisältävä permanenttineste, jolloin hiukset pysyvät suorina koko vaikutusajan raskaiden molekyylien painosta. Sitten hiuksiin lisätään joko normaali kiinnityneste tai raskaita molekyylejä sisältävä kiinnitysneste, jolloin hiukset pysyvät koko kiinnityksen ajan suorina raskaiden molekyylien painosta

2. Raskaat molekyylit lisätään kiinnitysnesteeseen
Hiuksiin kammataan permanenttinestettä niin, että ne suoristuvat. Kampaamista voi jatkaa koko vaikutusajan varovasti harvahkolla kammalla, jos hiukset pyrkivät kihartumaan. Vaikutusajan jälkeen hiuksiin kammataan kiinnitysnestettä, johon on lisätty raskaita molekyylejä.

3. Hiuksiin lisätään raskaita molekyylejä ennen kiinnitystä
Ensin hiuksiin kammataan permanenttinestettä niin, että ne suoristuvat. Sitten hiukset huuhdellaan kevyesti vedellä. Sen jälkeen hiuksiin kammataan raskaita molekyylejä, minkä jälkeen niihin lievitetään kiinnitysaine. Kun hiuksissa on raskaita molekyylejä, voidaan hiusten pysymistä mahdollistaa suorina vahvistaa esim suoristusraudoilla.


Miten suoristuspermanentti tehdään käyttämällä vahvaa emäksistä ainetta? Miten tämä eroaa permanenttiaineella tehtävästä suorituskäsittelystä? Kuinka vahva emäs on kysymyksessä? 
- Emäksisellä aineella suoristaminen toimii eritavalla kuin pelkistimellä suoristaminen. Useimmiten työ tehdään jakauksittain, voidemainen tuote levitetään siveltimellä ja osio kammataan suoraksi. Vahva emäs katkaisee hiuksen rikkisidoksia sekä keratiiniketjuja. Käsittely on pysyvä, kuten permanenttikäsittelykin. Vahvojen emästen pH on 13-14. Tavallisin tässä menetelmässä käytetty emäs on natriumhydroksidi. Tälläisia tuotteita kutsutaan yleensä afrohiuksen "relaksanttiaineiksi" ja niiden käyttö vaatii erityistä ammattitaitoa.

Mitkä kaikki muut hiusten käsittelyt voivat nopeuttaa permanentin suoristumista?
- Kaikki hapettavat käsittelyt, kuten vaalennuskäsittely, kesto- ja kevytvärit ja permanentin kiinnitysaine sekä uusi permanenttikäsittely voivat suoristaa permanenttia

Kun tuot asiakkaan permanentin jälkeen pesupaikalta, mitä otat huomioon käsitellessäsi vasta permanentattua hiusta?
- Lopuksi hiukset kuivataan tai kammataan haluttuun muotoon käyttäen apuna erinlaisia muotoilutuotteita.

Mitä otat huomioon leikkauksessa?
- Siinä huomioidaan asiakkaan toiveet, sekä kehotetaan tulemaan noin 2-4 viikon päästä uudestaan, jotta hiusten asettuminen ja korjattavat kohdat voidaan huomioida.  

Millaiset kampaukset/ viimeistelymenetelmät sopivat permanentin jälkeen?
-  Kotona kiharaan hiukseen soveltuvien muotoilutuotteiden käyttö on tärkeää, sekä oikeanlaiset kampaus ja kuivaustekniikat. Jos kiharaa esimerkiksi harjaa auki, siitä saattaa tulla pörröinen. Kuivaaminen ilman fööniä tai softerin kanssa, on hyvä tapa muotoilla permanenttikihara. 

Millaisia pesu-, hoito- ja muotoilutuotteita voit suositella permanentatulle hiukselle?
- Kiharaan pintarakenteeseen soveltuvat kiharan puristeluun ja kiharan kimmoisuuteen suunnitellut tuotteet sekä rasvamaisia ainesosia sisältävät hoitovalmisteet. Sileään pintarakenteeseen soveltuvat pintaa silottavat tuotteet, jotka hiuslaadun mukaan voivat sisältää kiiltävän pinnan antavien muovien lisäksi rasvamaisia tuotteita eri määriä; mitä paksumpi ja karheampi hius, sitä rasvaisempi tuote hiukseen voidaan suositeltella.
Työvälineiden käytön opastuksessa otetaan huomioon asiakkaan taidot, hänen käytössään olevat laitteet, välineet ja se, mihin muotoon hius halutaan saada.

Tutustu miehelle tehtävään permanenttiin.
Kuvaile permanentin ositus, rullakoot, rullausmenetelmä/ muoto sekä valmiin osapermanenttikiharan yhdistäminen suoriin osiin. Videon perusteella; mitä on tärkeää ottaa huomioon permanentin toteutuksessa miehen lyhyeen hiukseen? Miten lopputulos mielestäsi onnistui? 

-Hiukset rullattiin tiiliskivitekniikalla, pidempään etuosaan isompia rullia ja pienempiä taakse. Lopuksi sivuja vähän lyhennettin, mutta päällisosa jätettiin yhdistämättömäksi. Miehet eivät yleensä halua tiukkaa kiharaa, joten rullatessa käytetään mahdollisimman isoja rullia, kun jäljestä halutaan saada mahdollisimman luonnollinen. Lopputulos oli hyvä!


sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Työssäoppimisen viimeinen tehtävä!

Eli nyt tännekin vähän pohdintaa työssäoppimisjaksosta. Tässä muutama kysymys, johon yhdessä työssäohjaajan kanssa mietittiin vastauksia!

Oliko tämä yksi päivä viikossa systeemi hyvä tapa toteuttaa työssäoppimista?
-Minusta oli. Vaihtelu on paras tapa pitää oppilaat virkeinä, ja todella pitkä yhtäjaksoinen toppi-jakso olisi ollut tässä vaiheessa aika puuduttava.

Mikä muu tapa olisi ollut hyvä työssäoppimisen toteutuksessa?
-Ehkä henk. koht. valinta siitä mikä päivä viikossa top olisi ollut jokaiselle hyvä, olisi voinut tehdä jaksosta  räätälöidymmän.

Millaiset fiilikset jäi työssäoppimisesta?
-Todella positiiviset. Olo oli kampaamossa kotoisa ja kannustava. Tekemistä olisi voinut olla enemmänkin, mutta sain silti nähdä  kampaamoalan yrittäjän arkea ja olla siinä mukana. Kehityin osaamiseltani ja näin uusia leikkaustekniikoita. Varsinkin koneajoja sain tehdä runsaasti.

Permanentin kemiaa


Hiuksen mikrorakenne koostuu kolmenlaisista kemiallisista silloista. Mitkä nämä sillat ovat? Millä niistä on suurin merkitys hiuksen pysyvän kihartumisen kannalta?
Hiuksen proteiiniketjujen välissä on kolmenlaisia kemiallisia sidoksia. Suolasidoksia on negatiivisesti ja positiivisesti varautuneiden atomien välillä. Vetysidoksia on vety- ja happiatomien välillä. Rikkisidos on kahden kysteiini-aminohapon välinen sidos, jossa rikkiatomit muodostavat toistensa kanssa kovalenttisen rikkisidoksen. Vetysidoksia on myös proteiiniketjujen kierteiden välissä.
Osassa aminohapoista on runsaasti rikkiä, kuten kysteiinissä. Vierekkäin sijaitsevät keratiinikerjut kiinnittyvät toisiinsa tiukasti rikkisidoksin, jotka saavat hiuksen rakenteen pysymään koossa. Hiuksen rakenteen koossapysymisen lisäksi rikkisidokset ylläpitävät sen muotoa. Ne pitävät sen suorana, taipuisana tai kiharana.

Kuvaa lyhyesti permanentin prosessi eli mitä työvälineitä permanenttiin kuuluu?
1.Pesu
2. Pesun jälkeen hiukset kierretään tai asetetaan rullille tai taivuttimille. Kun hiukset on 
kierretty, niihin levitetään permanenttineste.
3. Vaikutusajan jälkeen hiukset voi huuhdella vedellä kevyesti jos haluaa vähentää permanentin
 hajua hiuksissa. Sen jälkeen lisätää kiinnitysneste. Tämän jälkeen rullat puretaan ja lisätään vielä kiinnitysnestettä.. vaikutusajan jälkeen huuhdellaan ja lisätään hoitoaine.
4. Permanenttikäsittelyn päättää hiusten kuivaaminen kampaukseen, jolloin vesi poistuu hiuksista 
ja vety- ja suolasidokset palaavat ennalleen.

Mitkä ovat permanenttiaineen vaikuttavat ainesosat ja mikä on niiden tehtävä tuotteessa?
Permanentin vaikuttava ainesosa on pelkistin eli vetyatomeja luovuttava ainesosa. Tavallisin pelkistin on tioglykolihappo. Jotta se voi luovuttaa vetyä, sen tulee olla emäksisessä liuoksessa.

Miksi permanenttiaine sisältää aina jotain emäksistä ainesosaa?
Emäksisen ainesosan tehtävä on siis auttaa pelkistävää ainesosaa luovuttamaan vetyä. Hiuksen ja permanentin kannalta on täysin yhdentekevää, onko emäksenä ammoniakki tai etanoliamiini.

 Mitkä ovat yleisimmät permanenttiaineessa käytettävät emäkset?
Ammoniakki tai etanoliamiini

Millä tavalla ne ovat kirjan mukaan erilaisia?
Ammoniakki on yksi vanhimpia jaj turvallisimpia emäksiä, vaikkakin sen tuoksu on pistävä ja epämiellyttävä.

Etanoliamiinia on viime vuosina ryhdytty käyttämään ammoniakin sijaan, sillä jostain syystä ihmiset luulevat ammoniakin olevan hiuksille ja iholle vahingollisempaa kuin etanoliamiini.

Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kostutetaan permanenttiaineella?
Permanenttivalmisteiden tuottajat lisäävät permanenttiliuoksiin ihanteellisen määrän pelkistintä, jotta riittävä, muttei liian suuri määrä rikkisidoksista katkea suositeltujen vaikutusaikojen kuluessa. Mitä kauemmin permanenttiaine vaikuttaa hiuksissa, sitä enemmän vetyjä vapautuu ja sitä useampi rikkisidos katkeaa.

Kuinka paljon eroa on emäs- ja hapanpermanenttien pH-arvoissa?
Hapanpermanentin tunnistaa siitä, että liuos ei sisällä muita pelkistimiä kuin glyseryylitioglykolaatin. Jos tuote sisältää tämän lisäksi jonkin muun pelkistimen, esim tioglykolihapon , se ei ole hapanpermanentti.
Puskuroidut permanenttiaineet sisältävät varsinaisen emäksen lisäksi niin sanotun apuemäksen eli karbonaatin. Apuemäs puskuroi liuoksen eli pitää sen pH.n tasaisena koko vaikutusajan, joten pelkistimestä vapautuu koko ajan tasaista vauhtia vetyä.

Mitä hyötyä hiukselle on hapanpermanenttien käyttämisestä?
Aidon hapanpermanentin mahdollinen hyöty perustuu siihen, että se ei neutraalina tai hieman happamana liuoksena ärsytä ihoa niin voimakkaasti kuin emäksiset liuokset.

Mihin permanenttiaineen valinta perustuu?
Permanenttiaine valitaan hiuksen rakennevaurioiden määrän mukaisesti. Aine voidaan valita myös olomuodon mukaan, esimerkkinä tyvigeelit.

Miten eri erilaisille hiuslaaduille tarkoitetut permanenttilaadut eroavat ainesosien suhteen?
Permanenttituotteiden valmistajat tuottavat erilaisia permanenttilaatuja. Niiden ideana on se, että rakennevaurioituneelle hiukselle tarkoitetut laadut sisältävät vähemmän pelkistäviä ainesosia, lievästi rakennevaurioituneelle hiukselle tarkoitetut laadut sisältävät edellistä enemmän pelkistäviä ainesosia ja vastavaasti täysin vaurioitumattomalle hiukselle tarkoitetut laadut sisältävät eniten pelkistäviä ainesosia.

Miten lisälämpö (esim. lämpökoneen käyttö) vaikuttaa permanenttiaineen tehoon vaikutusajalla?
Lisälämpöä käyttäessä on hyvä muistaa, että vedyn vapautuminen permanenttiaineesta on silloin nopeampaa kuin huoneenlämmössä.

Miten nestemäiset, geelimäiset ja vaahtomuodossa olevat permanenttiaineet eroavat käytössä toisistaan?
Nestemäisiä tuotteita käytetään silloin, kun hiusten tulee kastua kauttaaltaan permanenttiaineella.

Valmiiksi vaahtomaiset tuotteet nesteytyvät hetken kuluttua levityksestä ja imeytyvät hiuksiin nestemäisen tuotteen tavoin.

Geelimäistä permanenttiainetta on kätevä käyttää silloin, kun halutaan levittää tuote vain tiettyyn osaan hiuksistoa, kuten hiusten tyveen.

Miksi permanenttiainetta rullille levitettäessä kannattaa tehdä se pienin erin, useampaan kertaan?
PermanenttiaineHiuksen pyritään useimmiten levittämään mahdollisimman tasaiseksi kaikkiin niihin hiuksiin, joihin käsittely halutaan tehdä.

Koska solujen välissä oleva eikosaanihappo hylkii vesiliuosta. Tästä syystä hiusten ehjärakenteiseen osaan kannattaa levittää permanenttiainetta peninä erinä useampaan kertaan.

Hiuksissa on usein erilaisia rakennevaurioita eri osissa. Esimerkiksi osassa hiusta on luonnonhiusta ja osassa värjättyä/ vaalennettua. Miten tämmöisen tilanteen voi ottaa huomioon permanenttiaineen levitysjärjestyksessä?
Permanenttiaineen levityksessä on otettava huomioon hiuksen rakennevauriot. Happivaurioisilla alueilla aineen vaikutusaika on oltava huomattavasti lyhyempi verrattuna ehjärakenteisen luonnollisen hiuksen vaikutusaikaan. Esim hiuksistoon, jossa on vaalennettua hiusta ja luonnollista hiusta, voidaan permanenttiaine levittää ensin luonnollisen hiuksen alueelle ja myöhemmin vaalennetulle alueelle.

Miten voidaan päätellä vaikutusajan loppupuolella, milloin vaikutusaika voidaan keskeyttää ja kihara on ”valmis” huuhdeltavaksi ja kiinnitysvaiheeseen?
Noudattamalla valmistajien antamia vaikutusaikasuosituksia päästään yleensä hyvin lähelle ihannetta.

Mikä on kiinnitysaineen tärkein vaikuttava ainesosa?
Kiinnitysaineen yleisin vaikuttava ainesosa on vetyperoksidi H2O2. Vetyperoksidi hajoaa helposti vedeksi, H2O, ja yhdeksi vapaaksi happiatomiksi.

Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kiinnitysvaiheessa kostutetaan kiinnitysaineella?
Kiinnitysaineen sisältämästä hapettimesta vapautuneet happiatomit "poimivat" rikkiatomeihin sitoutuneet vetyatomit mukaansa, jolloin lähimpänä toisiaan olevat rikkiatomit liittyvät jälleen spontaanisti eli itekseen yhteen.

Useimpien permanenttiaineiden käyttöohjeissa mainitaan ”välihuuhtelu” eli permanenttiaine huuhdellaan vedellä ennen kiinnitysaineen levittämistä. Mitä kirjassa mainitaan tästä huuhtelusta?
Hiukset voi huuhdella vedellä ennen kiinnitysaineen lisäämistä, jos haluaa vähentää hiuksiin jäävää tioglykolihapon hajua. Vesihuuhtelun voi kuitenkin jättää myös pois. Permanentin kannalta vesihuuhtelu on tarpeeton.

Miksi kiinnitysaine tulee levittää aina niskasta alkaen?
Kiinnitysaineen levitys kannattaa tehdä alhaalta ylöspäin, jolloin jokaiselle työvälineelle ja hiukselle saadaan laimentumatonta, tehokasta kiinnitysainetta.

Miksi valmistajan käyttöohjetta on noudatettava tarkasti kiinnitysaineen vaikutusajassa?
Jokainen valmistaja antaa kiinnitysaineelleen vaikutusajat, joita on noudatettava. Vaikutusajan ylittäminen tai jatkuva uuden kiinnittysaineen lisääminen hiuksiin vaikutusajalla aikaansa hiuksiin lisää happivaurioita, jolloin kihara alkaa suoristua syntyvien happivaurioiden vuoksi.

Mitä tarkoitetaan kaksivaiheisella kiinnityksellä?
Ensimmäisessä vaiheessa kiinnistysainetta levitetään rullien päälle mahdollisimman tasaisesti. Vaikutusajan jälkeen rullat puretaan hiuksista pois, Toisessa vaiheessa kiinnitysainetta lisätään rullista purettuihin hiuksiin varovasti hiuksia puristellen. Toisen vaiheen vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan vedellä.

Permanenttiaineet ja -tekniikat




Työssäoppimispaikallani käytetään Kc:n keratiinipermanenttiaineita ja sekä kiinnitysainetta. Sarja on pidetty ja luotettava valinta permanenttien tekoon! Ylhäällä on permisaineiden käyttöohjeet ja alempana kerron vielä inci-listan sisällöt.



Aqua:Vesi
Thioglycolic Acid: hiuksia kihartava aine

Ammonium Bicarbonate: puskuroiva ainesosa

Ammonia: ammoniakki
Hydrolyzed Collagen: ihoa ja hiuksia hoitava aine, kalvonmuodostaja, pehmentävä
Hydrolyzed Keratin: ihoa ja hiuksia hoitava sekä puhdistava aine
Simmondsia Chinensis Seed Oil: ihoa ja hiuksia hoitava ja pehmentävä aine
PEG-75 Lanolin: pehmentävä ja emulgaattorina toimiva pinta-aktiivinen aine
PEG-40 Hydrogenated Castor Oil: emulgaattori
PEG-7 Glyceryl Cocoate: emulgaattori
Parfum: hajuste
Tetrasodium EDTA: kelatoiva aine







1.Millaiset asiat vaikuttavat permanentissa rullaus- ja taivutussuuntien valintaan?
Riippuen siitä millaista kiharaa halutaan, sekä miten sen halutaan asettuvan.

2.Kun hius ositetaan permanenttirullalle; milloin voidaan käyttää sik-sak jakauksia?
Jos ei haluta jakauksien näkyvän valmiissa kiharassa

3.Väriä- ja kiharaa- kirjassa puhutaan rullaustekniikoista; mitä tällä termillä tarkoitetaan?
Eri tapoja taivuttaa hius työvälineelle.

4.Havainnoi kuvista, millaisia erilaisia rullia/kihartamisvälineitä permanentissa voi olla.







5.Selvitä mikä merkitys latvapaperin käyttämisellä rullauksessa on? Miten se laitetaan osioon ennen rullausta?
Latvapaperilla helpotetaan latvan suoraa ja tiukkaa rullaamista. Latvapaperi asetetaan latvojen yli pituussuunnassa.

6. Selvitä mitä tarkoitetaan:

a.ilmavuusrullaustekniikalla
Hiusosion kaikki hiukset nousevat hiuspohjasta ylöspäin tasaisesti.
b. syvyysrullaustekniikalla
 Osion tyveen jää suoraa hiusta ja hius kihartuu vain latvasta ja pituudesta.
c. tyvirullaustekniikalla
 Hiukset kohotetaan tyestä kihartamatta latvaa
d. kaksoisrullaustelnikalla
 Yksittäinen osio rullataan kahdelle rullalle.
e. spiraalirullaustekniikalla
 Osio kierretään pystyasennossa rullan ympärille.


7.Mitä on muistettava käyttäessä kampauspiikkejä permanenttirullien kanssa?
Yhdellä piikillä ei saa kiinnittää liian montaa rullaa, sillä piikki nostaa muuten laitimmaisia rullia hiuspohjasta ja kiristää niitä.


keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Permanentin ammattikäsitteet ja työmenetelmät



Millaisia nimityksiä permanenttikäsittelyistä käytetään?


Tuki-ja rakennekäsittelyiksi sanotaan sellaisia lopputuloksia, joissa hiukset taipuvat tai kohoavat hiuspohjasta ulospäin vaihtelevassa määrin. Aiemmin puhuttiin myös minivoguesta ja tyvikohotuksesta. Myös kiharien hiusten suoristaminen on permanenttikäsittely.

Miten nämä erilaiset käsittelyt eroavat toisistaan?
Ne tekevät erilaista kiharaa.

Tiedätkö myös muita nimityksiä permanenttikäsittelyille?
Kestokihara, tyvikohotus, rakennekäsittely.

Kirjassa kerrotaan orto- ja parakeratiinista. Miten nämä vaikuttavat siihen, onko hius suora vai kihara?
Ortokeratiini on kierteistä ja parakeratiini on laskosmaista.


Miten rastakiharakimppu syntyy?
Hius voi olla paitsi kihara, myös kierteellä pituussuunnassa itsensä ympäri. Tällaisista hiuksista muodostuu itsestään niin sanottuja rastakimppuja.

Hiukset pestään aina ennen permanenttia. Mikä merkitys on sillä, että hius on vesimärkä rullatessa orto- ja parakeratiinin kannalta?
Permanenttikäsittelyssä hiusten proteiiniketjuja tulisi pystyä siirtämään suhteessa toisiinsa, jotta hiuksen taipuisuus muuttuisi. Proteiiniketjujen siirtäminen tehdään veden avulla. Kun hiukset ovat vesimärät, vesi katkaisee vety- ja suolasidokset, jolloin hius voi venyä. Shampoossa oleva tensidi eli pinta-aktiivinen ainesosa tehostaa veden imeytymistä hiukseen, joten se tehostaa myös vety- ja suolasidosten katkeamista.

Jos vesimärkä hius venyy huomattavan paljon rullauksen aikana, mistä se voi kertoa?
Jos hius vesimärkänä venyy erittäin paljon, se kertoo siitä, että hiuksen rikkisidokset ovat katkenneet eli hius on voimakkaasti rakennevaurioitunut.

Miksi hius on pestävä huolellisesti shampoolla ennen permanentin rullausta?
 Jos asiakas käyttää runsaasti rasvoja, rasvamaisia sekä muoviainesosia sisältäviä muotoilu-, hoito- tai shampootuotteita, saattaa olla hyvä pestä hiukset runsaasti anionisia tensidejä sisältävällä shampoolla. Näin kaikki veden imeytymistä estävät ainesosat saadaan pois hiuksesta ennen permanenttia.
(kannattaa käyttää esim. syväpuhdistavaa sampoota tai yleissampoota)

Miksi on hyvä välttää liian voimakkaita pesuotteita hiuspohjassa ennen permanenttia?
Permanenttiaineissa olevat ainesosat ärsyttävät ihoa. Jos ihoa herkistetään voimakkailla pesuotteilla, voi se altistaa hiuspohjaa permanenttiaineiden haitallisille vaikutuksille entistä enemmän.

Permanentti rullataan yleensä märkään hiukseen. Miksi kuivan hiuksen rullaamista ei yleensä suositella?
Permanenttirullat voidaan kiertää myös kuivaan hiukseen, mutta silloin keratiiniketjujen rikkisidoksia ei saada suhteessa toisiinsa paljonkaan siirtymään, sillä hius ei veny alfakeratiinimuodossaan. Tällöin vesi katkaisee vety- ja suolasidokset vasta siinä vaiheessa, kun permanenttiaine lisätään hiuksiin. Hius muotoutuu siten rullan mukaiseksi vaikutusajan kuluessa, sillä permanenttiaine on pääosin vettä. Jäntevää kiharaa kuivaan hiukseen ei kuitenkaan saada, sillä alkuperäiset rikkiatomit eivät ole rullauksen aikana etääntyneet toisistaan.

Jos tavoitteenasi on ollut tasaisesti jäntevä permanenttikihara, mutta lopputulos on epätasaisesti kihartunut; mistä se voi johtua?
Jos hius venyy ja kiertyy epätasaisesti rullan ympärille, myös permanenttikiharan jäntevyys on epätasainen. Hiukset tulee siis pitää tasaisesti kosteina koko rullauksen ajan, jos tavoitellaan tasaisesti kimmoisaa kiharaa.

Mitä haittaa voi olla permanenttia edeltävästä hiusten pesusta?
Se poistaa hiuspohjasta luonnollisen talin, joka suojaa ihoa permanenttiaineiden sisältämiltä ihoa ärsyttäviltä ainesosilta.

 Väriä ja kiharaa -kirjassa verrataan syväpuhdistavaa shampoota astianpesuaineeseen, miksi?
Runsaasti anionisia tensidejä sisältäviä, shampoita myydään usein nimikkeillä *syväpuhdistava sampoo tai yleisshampoo*. Tensidikoostumukseltaan ne ovat astianpesuaineiden kaltaisia.

Soveltuuko se hiusten pesuun ennen permanenttia?
Mielestäni sitä käytettiin meille demo-permanentissa, joten kyllä sopii.

Ennen permanentin rullausta hiuksiin voidaan lisätä hoitoaineita. Monissa permanenttituotteissa on oma rakennepaikkaava hoitotuote. Mitä hyötyä näistä tuotteista voi olla permanentin onnistumisen  kannalta?
 Hoitoainella hiukset voidaan tilapäisesti saada tuntumaan ja näyttämään ehjärakenteisilta. Hoitoainella ei kuitenkaan ole pysyvää korjaavaa vaikutusta rakennevaurioihin.
Permanenttikäsittely vaurioittaa aina hiuksen rakennetta pysyvästi. Jos hiuksen rakenne on jo vaurioitunut ennen permanenttia, se tulee vaurioitumaan lisää permanentin yhteydessä, olipa hiuksiin lisätty hoitoainetta tai ei. Hoitoaineiden lisäystä kannattaa aina pohtia silloin, kun tavoitteena on jäntevä kihara, sillä kaikki hoitoaineet liukastavat hiuksen pintaa.

Luettele permanentissa käytettävät työvälineet ja niiden merkityksiä:

Suojaus:
Kosteutta läpäisemätön kappa ja niskaliina. Tuotteen levitysvaiheessa asiakkaan hartiat voidaan kapan lisäksi suojata pyhkeellä. Nauhavanulla voidaan estää permanenttiaineen valuminen asiakkaan kasvoille. Nauhavanu  asetetaan tuotteen levityksen ajaksi rullatun alueen ympäri. Parturi-kampaajan täytyy käyttää suojakäsineitä.

Rullaus:
Hiukset jaotellaan permanenttikammalla. Hyvän kamman piikkipää on ohut, sileä ja ehjä. Kamman piikit ovat riittävän tiheät, jotta rullattava osio saadaan kammattua mahdollisimman sileäksi.
Hiusten tasaista kiertymistä helpottamaan voidaan käyttää latvapaperia.

Tuotteen levittäminen:
Permanenttineste voidaan levittää hiuksille omasta nokallisesta tuotepakkauksestaan. Se voidaan levittää myös nokkapullolla, johon se on annosteltu isommasta astiasta.
Tuote voidaan myös levittää sienen tai muun imukykyisen materiaalin avulla muovikulhosta annostellen.


Tuotteen vaikutusaika:
- vaikutusajalla hiukset voidaan lämmön tasaamiseksi peittää muovihupulla tai -kelmulla. Lisäksi voidaan käyttää erinlaisia lisälämpölaitteita.

Permanentissa voidaan käyttää monipuolisia työvälineitä. Joskus hiukset halutaan laineille, joskus suoraksi jne. Millä työvälineillä hiukset saadaan permanentissa taipumaan pyöreään kiharaan?
Hiukset saadaan taipumaan pyöreästi permanenttirullilla, patukoilla tai muilla vastaavilla pyöreillä työvälineillä.

 Mitkä kaikki asiat vaikuttavat valmiin permanenttikiharan kokoon?
Rullan koko on luonnollisesti tärkeä, mutta valmiin permanenttikiharan kokoon vaikuttavat useat eri asiat: hiuksen pysyvät rakennevauriot hiuksen eri osissa, hiusten jännittyminen eli venyminen rullauksen aikana, rullan koko sekä hiusten pituus. Kiharan kokoon vaikuttaa luonnollisesti myös se, onko permanenttiaine sopiva, onko permanenttiaine levittynyt tasaisesti hiukseen, onko vaikutusaika sopiva ja tehdäänkö permanentin kiinnitysvaihe asianmukaisesti.

Miksi voimakkaasti rakennevaurioituneeseen hiukseen ei voi saada aikaiseksi jäntevää kiharaa?
Hiusten rakennevauriot ja niiden erot hiuksen eri kohdissa vaikuttavat oleellisesti hiuksen kihartumiseen, sillä vain rikkisidosten uudelleenmuotoutuminen voi muodostaa hiukseen uuden muodon.
Voimakkaasti rakennevaurioituneeseen hiukseen ei voi aikaansaada jäntevää permanenttikiharaa. Tämä on syytä muistaa aina, kun asiakkaan kanssa keskustellaan lopputuloksesta.

Väriä ja kiharaa kirjassa on esitelty muuttujia, jotka vaikuttavat kiharan kokoon ja muotoon permanentissa. Mikä vaikutus kiharan kokoon on sillä, kuinka paksu kerros hiusta kiertyy rullan ympärille?
Mitä paksumpi kerros hiuksia yhdelle rullalle kiertyy, sitä suurempi on kiharan läpimitan ero latvan ja tyven välillä.

Miten hiuksen pituus vaikuttaa samaan asiaan?
Pitkien hiusten kiertäminen rullalle aloitetaan usein latvasta, jolloin rullan ympärille kerrostuu paksu kerros hiuksia ennen kuin tyvialueen hiukset pyörähtävät rullan ympäri.

Miksi tyvialueen kihara vaikuttaa usein loivemmalta kuin latvan kihara, kun kyseessä on pitkä hius?
Kun aloitetaan rullaaminen latvasta niin tästä syystä latvahiukset ovat kiharampia kuin tyvihiukset.

Lähteet:
Väriä ja kiharaa- kirja

Permiksen historiikki



Nonniin, eli mikä edes on se permanentti? Permanentti nykypäivänä tarkoittaa kemiallisesti muunneltuja, uuden muodon omaksuneita,  hiuksia. Eli siis hiuksia, joiden sisältämien keratiiniketjujen rikkisidokset hajoitetaan, hius muotoillaan uuteen muotoon, ja  jonka jälkeen rikkisidokset palautetaan taas ehjiksi. Sitten hius vain yksinkertaisesti omaksuu uuden muotonsa. Ei sen kummempaa ;)

Nyt vähän historiaa. Permanentin isä on Marcel Grateau, joka keksi vuonna 1872 pysyvän kiharan, eli permanentin. Bensalla ja alkoholilla hän lämmitti pihtejä, jotka jättivät hiuksiin pysyviä laineita.. 

Seuraavaksi vuorossa oli saksalainen kampaaja Karl Nessler. Vuonna 1905 hän ideoi pitkien hiusten permanenttikoneen, jossa käytettiin lehmän vitsaa ja vettä auttamaan hiusta omaksumaan uuden muotonsa. Itse asiassa vitsaa käytetään yhäkin permanenttiaineissa. Lyhyitä hiuksia ei koneella voitu kuitenkaan kihartaa, sillä silloin se poltti asiakkaan hiuspohjaan ikäviä palovammoja..

Kemiallinen parannus tuli permanenttiin 1930-luvulla, jolloin Bari-Walls kehitti permanentin ilman lämpöä!


Permiksen revoluutio 70-00 luku, enjoy!










Tänä päivänä permanentista halutaan aika loiva ja naisellinen. Sillä saadaan hiuksista tuuheat, helposti muotoiltavat ja pirteät. Permanentti onkin hyvä vaihtoehto sinulle, jonka hiukset ovat hyvä kuntoiset ja haluat niihin jonkun lisä säväyksen!
Lähteet:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/40/89/8a/40898a8d29465c462fa6db72350272f3.jpg
https://pbs.twimg.com/media/CtV0pAbXEAAHcab.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/fa/89/46/fa8946c92ad4d5d5f1430c2a12cecfc6.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/3a/70/54/3a7054855a448b640ceafe6a12acd9c0.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/9a/00/5b/9a005b301190ec9aafc666c5583e99da.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/3a/d3/31/3ad33155828f8d419fc7774fbf0d69cb.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/1b/a8/1e/1ba81ec069d368ff90e2aaf0431fa862.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/5f/3f/f4/5f3ff452fa0cd46eba5fc7a243b0b6ed.jpg